loader image

Anna Caula visita a Tarragona els cursos de Dinamitzadors/es d’Esport a l’Escola

La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, acompanyada del director del Consell Català de l’Esport, Aleix Villatoro, ha visitat avui al Complex Educatiu de Tarragona les activitats de la 17a edició dels cursos de formació de Dinamitzadors/es d’Esport a l’Escola, impulsats per Esportcat. Unes jornades que, fins el 9 juliol, formaran en gestió esportiva, lideratge i valors 602 adolescents d’entre 12 i 18 anys de tot Catalunya, que seran, segons Anna Caula, “els futurs líders de l’esport català”.

La secretaria del Deporte y la Actividad Física, Anna Caula, habla con algunos docentes. Foto: A. Porras

Anna Caula ha compartit una part de la jornada amb l’alumnat que està seguint el primer torn dels cursos de formació. La secretària general de l’Esport ha subratllat que aquestes jornades exemplifiquen que “l’esport és una eina de transformació constant” i “font de cohesió social”. A la vegada, ha exposat que  “l’esport escolar és on tot comença, una peça clau del model d’esport circular pel qual aposta el Govern”, on tots els àmbits, “des de l’escolar fins al d’alt nivell, es retroalimenten perquè l’engranatge funcioni”. “Tots construeixen i reforcen l’ADN esportiu català”, ha conclòs.

La primera setmana d’activitat agrupa fins dissabte dia 2 de juliol 360 joves. Per una banda, 235 participants al CIATE (curs d’iniciació a tècnic esportiu) de Dinamitzadors/es del Pla Català d’Esport a l’Escola (PCEE)  -amb 128 noies (54%)-, una formació que permetrà els nois i noies de 16 anys realitzar tasques de voluntariat esportiu. Pel que fa al CIATE de Gestió i Organització de petites entitats esportives, compta amb 125 participants -amb 74 noies (59%)-, que un cop fetes les pràctiques es podran inscriure al Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya (ROPEC). El segon torn, del 4 al 9 de juliol al mateix escenari, reunirà 242 alumnes.

1.007 centres educatius al Pla Català d’Esport a l’Escola

Els cursos, emmarcats en el PCEE del Govern català, estan organitzats per l’Associació de Joves Dirigents (Jo–DiC), amb la col·laboració de l’Escola Catalana de l’Esport. Els 602 adolescents participants d’entre 12 i 18 anys (amb un 56% de noies) han estat seleccionats/des pels coordinadors/des dels 1.007 centres educatius que han participat al Pla Català d’Esport a l’Escola durant el curs 2021-22 com a dinamitzadors/es de les Associacions Esportives Escolars.

Els dinamitzadors estan en règim d’allotjament i pensió completa durant 6 dies –de dilluns a dissabte- i fan una formació específica de 50 hores (8 hores diàries) amb continguts sobre activitats esportives i sobre iniciació a la gestió esportiva, el lideratge i la formació en valors. El bloc de continguts i el professorat és facilitat i programat per l’Escola Catalana de l’Esport de la Generalitat de Catalunya.

El CIATE de Dinamitzadors consta del Bloc General i del Bloc Específic, mentre que al CIATE de Gestió s’afegeix la càpsula professionalitzadora de continguts de salut, seguretat i primers auxilis que permet als nois i noies que superin el curs i facin les pràctiques corresponents, tramitar la seva inscripció al Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya (ROPEC).

Els dinamitzadors/es són els alumnes responsables de liderar l’associació esportiva que s’ha creat a cada escola inclosa al Pla Català d’Esport a l’Escola. El PCEE, un dels programes d’esport escolar promoguts pel Govern, es porta a terme des de fa 17 anys amb l’objectiu d’incrementar la pràctica esportiva en horari no lectiu en els centres educatius, en el marc d’una societat cada vegada més sedentària, i per educar el jovent en valors.